Maantielle vai maastoon?

Pyöräily on Suomessa erittäin suosittu harrastus. Se ei ole mikään ihme. Pyöräily nimittäin on ekologinen tapa liikkua paikasta toiseen. Maisemat vaihtuvat nopeammin kuin jalan, mutta minkäänlaista polttoainetta ei tarvita. Pyöriä myös saa aika halvalla, joten rahallinen tilannekaan ei voi olla pyöräilyharrastuksen esteenä.

Peruspyörällä pärjää mainiosti arjessa. Jotkut kuitenkin innostuvat pyöräilystä niin paljon, että haluaat investoida parempaan pyörään. Silloin täytyy päättää, millaisissa ympäristöissä haluaa ajella. Kapearenkaisella endurance-pyörällä ei pärjää metäspoluilla. Maastopyörä taas on turhan raskasrakenteinen maantieajoon. Tässä kohtaa tulee siis ajankohtaiseksi kysymys: ”maantielle vai maastoon?”

Maastopyöräily

Maastopyöräilyssä liikutaan erilaisissa tietä haastavemmissa maastoissa. Vastaan voi tulla siis esimerkiksi kivikkoisia polkuja, täysin poluttomia alamäkiä ja töyssyisiä teitä. Maastopyöräilyssä pääsee lähelle luontoa, koska ei tarvitse kulkea vain niitä hyvälaatuisia teitä pitkin. On vapaa pyöräilemään ympäri metsiä ja menemään sinne, minne nenä milloinkin näyttää ja mieli tekee.

Maastopyöriäkin on erilaisia. Yhteistä kaikille maastopyörille on kuitenkin tavallista paksummat renkaat. Renkaissa on erilaisia nappuloita ja pinnan muotoja lisäämään pitoa. Rungot ovat yleensä matalia, mikä mahdollistaa vapaasti pyörän päällä liikkumisen ja tekee pyörästä ketterämmän. Ajoasento on melko pysty. Levyjarrut ja jousitus ovat osa vakiovarustusta vähintään pyörän etupäässä.

Valittavana maastopyörissä on kaksi runkomallia. Ne ovat jäykkäperäinen ja täysjousto. Täysjoustossa on lisäksi valittavissa erilaisia joustomatkoja. Jäykkäperäinen pyörä sopii ihmiselle, joka ajaa paljon tavallisilla teillä, mutta haluaa silti välillä poiketa metsäpoluille. Täysjouston omaava pyörä taas sopii haastavampiin maastoihin mielivälle.

Maantiepyöräily

Maantiepyöräily tapahtuu nimensä mukaisesti maanteillä. Maisemat vaihtuvat nopeammin kuin maastossa, koska helppo ajorata takaa nopeamman vauhdin. Maantiepyörät ovatkin pyörämaailman kilpureita. Niillä ajetaan pitkiä matkoja mahdollisimman nopeasti.

Käyttötarkoituksensa takia maantiepyörät onkin rakennettu mahdollisimman kevyiksi ja virtaviivaisiksi. Renkaat ovat ohuet ja kapeat. Päin vastoin kuin maastopyörässä ne ovat melko sileät. Tämä takaa mahdollisimman suuren kitkattomuuden. Ajoasento on mahdollisimman matala, koska myös tuulen vastus on yritetty minimoida. Myös maantiepyörissä on paljon erilaisia malleja, jotka sopivat eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi endurance-pyörät on suunniteltu erityisesti pitkille ajomatkoille.