Maastopyörän hankkiminen

Pyöriä on moneen lähtöön, joten jokaisen on tärkeää valita juuri omiin tarkoituksiinsa sopiva pyörä. Maastossa ajamiseen ja kuntoiluun sopii parhaiten maastopyörä. Sen leveät renkaat takaavat sen, että pyörällä pääsee mäkisessä ja hankalassa maastossa. Myöskin oksat ja juuret on helppo ylittää maastopyörän avulla. Varsinkin aloittelijoilla voi olla hankaluuksia löytää pyörä kaikkien vaihtoehtojen joukosta. On muutamia seikkoja, jotka pyörän hankkijan tulee ottaa huomioon. Kun pyörän ostamiseen käyttää hieman aikaa ja tietoa etsii etukäteen, onnistuvat pyöräkaupat paremmin. Alan liikkeistä saa myös tietoa eri malleista ja pyörätyypeistä, joten asiantuntijoiden vinkeillä voi onnistua tekemään paremmat kaupat. Toki oma mielipide ratkaisee loppujen lopuksi. Lyhyesti voisi sanoa, että paras pyörä on se, joka tuntuu mukavalta ajettaessa.

Onko kallis pyörä aina paras?

Yleensä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä myös maastopyörien kohdalla. Edullisissa pyörissä ei ole niin paljon ominaisuuksia ja lisävarusteita kuin kalliimmissa pyörissä. Myös pyörien materiaalit eroavat toisistaan. Maastopyörään kannattaa panostaa rahallisesti, sillä se maksaa itsensä takaisin. Hyvään maastopyörään joutuu satsaamaan vähintään tuhat euroa. Kaikkein laadukkaimmat pyörät maksavat noin pari tuhatta euroa, joten jos haluaa ostaa kerralla parhaan, tulee varautua maksamaan suunnilleen sen verran. Toki hinnat vaihtelevat jo alan liikkeen mukaan. Saman pyörän voi saada edullisemmin toisesta liikkeestä. Budjetti on silti hyvä tehdä etukäteen, jotta kauppias voi esitellä budjettiin sopivia pyöriä.

Eniten pyörässä maksaa sen runko. Pyörän rungot on tehty eri materiaaleista. Monissa pyörissä käytetään alumiinirunkoja, mutta myös hiilikuituisia runkoja on olemassa. Hiilikuitu tunnetaan erittäin kevyenä materiaalina. Kevyitä runkoja on helpompi käyttää, ja pyörää on helpompi liikutella. Jos rungossa on käytetty edullista materiaalia, voi runko tuntua hieman jäykältä. Runkoa ei kuitenkaan voi vaihtaa, kuten vaikkapa renkaita. Sen vuoksi on erittäin tärkeää koeajaa pyörä ja testata, miltä se tuntuu. Rungon lisäksi pyörässä maksavat siinä käytetyt osasarjat. Jos pyörä on laadukkaan merkin valmistama, maksavat osat yleensä enemmän. Toisaalta tästäkin maksamalla ostaja tietää saavansa laatua, joten tässäkin tapauksessa pyörään kannattaa panostaa.